Assosciated Press – AP
Το Assosciated Press (AP) ιδρύθηκε το 1846 στην Αμερική με πρωτοβουλία έξι εφημερίδων της Νέας Υόρκης προκειμένου να αντιμετωπιστεί συλλογικά το οικονομικό κόστος της δημοσιογραφικής κάλυψης όλων των γεγονότων που συνέβαιναν την εποχή εκείνη και ειδικότερα του πολέμου των ΗΠΑ στο Μεξικό (1846 – 1848).
Σήμερα είναι το μεγαλύτερο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων στον κόσμο με τα φωτογραφικά, τηλεοπτικά και δημοσιογραφικά του τμήματα να λειτουργούν σε 250 τοποθεσίες παγκοσμίως.
Καθημερινά πάνω από τον μισό πληθυσμό της γης βλέπει τις ειδήσεις που παράγει το πρακτορείο.
Το ΑΡ παραχώρησε στο Athens Photo World για τις ανάγκες των ψηφιακών προβολών φωτογραφίες από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 στην Αθήνα μέχρι και την Ολυμπιάδα του Ρίο το 2016. Μέσα από το τεράστιο και ιστορικό του αρχείο του, επιλέχτηκαν 63 φωτογραφίες με τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές των πρωταγωνιστών αλλά και των ιδιαίτερων στιγμών αυτών των 120 ετών.
Με την επιλογή των εικόνων που παρουσιάζουμε ο θεατής μπορεί να δει την εξέλιξη της ανθρωπότητας μέσα από τον αθλητισμό αλλά και την εξέλιξη του φωτογραφικού μέσου. Από τα αρχειακά μαυρόασπρα στιγμιότυπα στην ταχύτητα της ψηφιακής εποχής
Τα στατικά πλάνα της Ολυμπιάδας 1896 στην Αθήνα.
Τον θρυλικό Αμερικανό αθλητή στίβου Jesse Owens το 1938 στο Βερολίνο λίγο πριν την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Την πρώτη Ολυμπιάδα του 1948 στο Λονδίνο, μετά τον καταστροφικό πόλεμο, με τους αθλητές να εκκινούν σε χωμάτινο στίβο.
Τα γεμάτα στάδια του 1952 στο Ελσίνκι.
Αθλητές σε αγώνα στυπλ στην Μελβούρνη το 1956.
Την Αφή της Φλόγας από την Αρχαία Ολυμπία για τη Ρώμη 1960.
Τον δεκαοχτάχρονο Cassius Clay – μετέπειτα Muhammad Ali – να αγωνίζεται στον ημιτελικό των Ολυμπιακών της Ρώμης 1960. Ο Clay τελικά κέρδισε το ένα και μοναδικό του χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Στιγμιότυπα από τη λαμπαδηδρομία για το Τόκιο 1964 και τον αθλητή του δεκάθλου να περνάει τον πήχυ με ένα παπούτσι.
Τους Tommie Smith και John Carlos να τερματίζουν στα 200 μέτρα στην Πόλη του Μεξικού και στην απονομή των μεταλλίων να υψώνουν τις γροθιές τους ψηλά φορώντας μαύρα γάντια.
Την κίνηση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μία από τις σημαντικότερες πολιτικές αντιδράσεις αθλητών στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το Μόναχο του 1972 και τον Mark Spitz με τα πέντε χρύσα του μετάλλια στην κολύμβηση, τον πρώτο αθλητή που είχε καταφέρει μέχρι τότε αυτή την επιτυχία.
Το Μόντρεαλ του 1976 με την τελετή έναρξης και την απόλυτη πρωταγωνίστρια, το πρώτο τέλειο δεκάρι, την Ρουμάνα γυμνάστρια Nadia Comaneci.
Τον Μίσα το αρκουδάκι της Ολυμπιάδας της Μόσχας του 1980, την πιο γνωστή μασκότ σε Ολυμπιακούς.
Από το Λος Άντζελες του 1984 βλέπουμε τον ταχύτατο Ολυμπιονίκη Karl Lewis, την αξιοθαύμαστη προσπάθεια για τερματισμό με εξάντληση από θερμοπληξία της Ελβετίδας μαραθωνοδρόμου Gabriela Andersen-Scheiss και τον Αμερικανό αθλητή καταδύσεων Greg Louganis.
Το 1988 με τον επικοντιστή Sergei Bubka να κατακτά το χρυσό μετάλλιο για την τότε Σοβιετική Ένωση.
Στα ομαδικά αθλήματα έμεινε στην ιστορία η συμμετοχή επαγγελματιών από το ΝΒΑ στο μπάσκετ των αγώνων της Βαρκελώνης το 1992 . Η καλύτερη ομάδα που υπήρξε ποτέ, η αποκαλούμενη Dream Team με τους δύο κορυφαίους Michael Jordan και Magic Johnson, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.
Με τη συμπλήρωση ενός αιώνα από του πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Τούρκος Naim Suleymanoglu στην άρση βαρών και ο Αμερικανός Michael Johnson ήταν οι απόλυτοι πρωταγωνιστές στην Ατλάντα το 1996.
Στο Σύδνεϊ το 2000 η Cathy Freeman με τις εντυπωσιακές της αθλητικές περιβολές ήταν και η τελευταία λαμπαδηδρόμος που άναψε στο βωμό.
Την αλησμόνητη τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αθήνας 2004, την κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου με τα απρόοπτα του αγώνα καθώς και τον απόλυτο πρωταγωνιστή των αγώνων, τον Αμερικανό κολυμβητή Micheal Pelphs.
Στο Πεκίνο το 2008 ο Τζαμαϊκανός Usain Bolt έγραψε τη δική του χρυσή σελίδα με τις νίκες του και τα απίστευτα ρεκόρ ενώ καλύτερη αθλήτρια εκείνης της χρονιάς ανακηρύχθηκε η επικοντίστρια Yelena Isinbayeva από τη Ρωσία.
Το 2012 στο Λονδίνο ξεχώρισε o Kobe Bryant με το εντυπωσιακό του κάρφωμα, η Αμερικανίδα γυμνάστρια Gabrielle Douglas και οι ομάδες γυναικών της συγχρονισμένης κολύμβησης και της ρυθμικής γυμναστικής.
Το φωτογραφικό αυτό ταξίδι στον χρόνο κλείνει με εικόνες από ποδηλασία πίστας, κολύμβηση και ενόργανη γυμναστική από την τελευταία Ολυμπιάδα που πραγματοποιήθηκε το 2016 στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.
Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες και έχουν παραχωρηθεί από τους Greg Baker, Mark Baker, Rebecca Blackwell, Luca Bruno, Gregory Bull, Victor R. Caivano, Lionel Cironneau, Richard Drew, Raoul Fornezza, Kevin Frayer, Morry Gash, Eric Gay, David Guttenfelder, Julie Jacobson, Lee Jin-man, Thomas Kienzle, Stephanie Maze, Lennox McClendon, Sadayuki Mikami, Doug Mills, Oliver Multhaup, Anja Niedringhaus, David J. Phillip, Micheal Probst, Susan Ragan, Eric Risberg, Koji Sasahara, Stephan Sevoia, David Tenenbaum, Mark J. Terrill, Suzanne Vlamis.
European Pressphoto Agency – EPA
Το EPA ιδρύθηκε το 1985 από επτά ευρωπαϊκά ειδησεογραφικά γραφεία.
Σήμερα έχει εννέα μετόχους, όλοι πρωταγωνιστές στις αγορές των χωρών τους.
Στις 24 Σεπτεμβρίου 2020 ο αγαπημένος συνάδελφος μας Srdjan Suki γνωστός, απλά σαν Σούκι, πέθανε σε ηλικία 52 ετών. Το Athens Photo World παρουσιάζει μερικές από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες που τράβηξε από το 2011 μέχρι και το 2019. Ο Σούκι βρέθηκε σε όλες τις γωνιές του πλανήτη καλύπτοντας αποκλειστικά τους αγώνες της Formula 1 για το πρακτορείο του. Ήταν πραγματικά ο φωτογραφικός θρύλος των Βαλκανίων και από τους πρώτους που εργάστηκαν στο European Pressphoto Agency από την ίδρυση του.
«Srdjan Suki
Εμείς στο ΕΡΑ με λύπη μας σας ενημερώνουμε για τον θάνατο του Suki, ενός από τους μακροβιότερους φωτογράφους του ΕΡΑ, που ήρθε σε εμάς πριν από 27 years το 1993.
Ο Suki ξεκίνησε την καριέρα του το 1988 δουλεύοντας για τις τοπικές Σέρβικες εφημερίδες και αφού άρχισε να συνεργάζεται με το ΕΡΑ πήγε να καλύψει τα πάντα, από έκτακτες ειδήσεις και τις Βαλκανικές συγκρούσεις, τον πόλεμο στο Ιράκ, τις Συναντήσεις Κορυφής των G8, τον Πάπα, το Παγκόσμιο και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, και πολλές άλλες αθλητικές διοργανώσεις ανά τον κόσμο. Τα τελευταία δέκα χρόνια ταξίδευε στον κόσμο καλύπτοντας ολόκληρο το πρόγραμμα του Grand Prix της Formula One. Ήταν ένα χαρακτήρας «μεγαλύτερος από τη ζωή» που αγαπούσε το φωτορεπορτάζ και άφηνε μια έντονη εντύπωση σε όλους όσους συναντούσε»
Δήλωση του European Pressphoto Agency (EPA)
Εκτός από την ενότητα με φωτογραφίες F1 του Σούκι το European Pressphoto Agency παρουσιάζει στο APW2021 αισθητικά άριστες και τεχνικά δύσκολες λήψεις από το παγκόσμιο πρωτάθλημα Moto GP.
Εκτός του Srdjan Suki οι φωτογράφοι του EPA που συμμετέχουν είναι οι Christian Bruna, Martin Divisek, Toru Hanai, Fazry Ismail, Filip Singer, Larry W. Smith, Valdrin Xhemaj.
Reuters
Το Reuters είναι ένα διεθνές πρακτορείο ειδήσεων που ιδρύθηκε πριν από 170 χρόνια. Οι δημοσιογράφοι του εργάζονται σε όλο τον κόσμο με γνώμονα τις Αρχές Εμπιστοσύνης, σύμφωνα με τις οποίες το Reuters θα μεταδίδει τα ειδήσεις αμερόληπτα, με ακεραιότητα, ανεξαρτησία και ελευθερία.
Το Reuters στηρίζει και φέτος το Athens Photo World παραχωρώντας για τις Ψηφιακές Προβολές δέκα διαφορετικές ενότητες αθλητικού περιεχομένου.
Στις δύο πρώτες παρουσιάζονται οι πιο επιτυχημένοι Έλληνες αθλητές σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με δώδεκα φωτογραφίες αθλητικής δράσης με τη φανέλα νούμερο 34 των Milwaukee Bucks από το 2016 έως και το 2019, αλλά και με την Εθνική Ελλάδας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μπάσκετ της Κίνας το 2019.
Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες από τους Vincent Carchietta, Greg M. Cooper, Cary Edmondson, Jeff Hanisch, Jason Getz-USA TODAY Sports, Steve Mitchell, Benny Sieu, Edgar Su & Athit Perawongmetha/Reuters.
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς βρίσκεται σταθερά στην πρώτη πεντάδα των καλύτερων αθλητών τένις παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια. Δώδεκα φωτογραφίες από την αγωνιστική του δράση και τις αυθόρμητες αντιδράσεις του σε Λονδίνο, Γενεύη και Μελβούρνη το 2019 και 2021.
Οι φωτογράφοι REUTERS είναι οι Pierre Albouy, Asanka Brendon, Loren Elliott, Jaimi Joy, Peter Nicholls.
Μέσα από την καταπληκτική συλλογή του Reuters Wider Images τα οχτώ αυτόνομα θέματα μας ταξιδεύουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη για να δούμε :
Στη Βρετανία τα άδεια γήπεδα ποδοσφαίρου εδώ και ένα χρόνο λόγω της πανδημίας, μέσα από τις φωτογραφίες του Carl Recine.
Δύο φωτογραφικά θέματα από τον Kim Kyung-Hoon: την ομάδα ράγκπι βετεράνων στην Ιαπωνία, θέμα που κατέκτησε το 3o βραβείο στο World Press Photo 2020 και στην κατηγορία Αθλητικές Ιστορίες.
Τον Ιάπωνα Kenta Kambara μέσα από την καθημερινή του προετοιμασία ώστε να παρουσιάσει ένα χορευτικό με το αναπηρικό αμαξίδιό του στην τελετή έναρξης και λήξης των Παραολυμπιακών Αγώνων 2021 στο Τόκιο.
Την καθημερινή επίμονη προσπάθεια και θέληση μίας γυναικείας ομάδας πυγμαχίας στο Πακιστάν μέσα από τις φωτογραφίες του Akhtar Soomro.
Την Ακαδημία Ποδοσφαίρου στο Καμερούν στην οποία 70 κορίτσια από φτωχές περιοχές κυνηγούν το όνειρο της ποδοσφαιρικής καταξίωσης με την καθοδήγηση επαγγελματιών προπονητών. Οι φωτογραφίες είναι του Zohra Bensemra.
Παραμένοντας στην Αφρικανική Ήπειρο συναντάμε την πρώτη επαγγελματία αθλήτρια στην ιστιοσανίδα. Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες στη Σενεγάλη από την Zohra Bensemra και απεικονίζουν το πάθος για άθληση και διάκριση.
Η Lucy Nicholson φωτογραφίζει στην Sun City της Αριζόνα μια κοινότητα 38.500 κατοίκων με μέσο όρο ηλικίας τα 72,5 έτη. Οι ηλικιωμένοι μπορούν να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε δραστηριότητα θέλουν, από το χορό μέχρι και τη συγχρονισμένη κολύμβηση.
Η ψηφιακή προβολή του Reuters κλείνει με τις 28 φωτογραφίες του B. Rentsendorj από αγώνες με καμήλες στη Μογγολία.
EUROKINISSI
Το φθινόπωρο του 1989 μια παρέα φίλων με κοινή αγάπη την φωτογραφία, ίδρυσαν το πρακτορείο EUROKINISSI με κύρια δραστηριότητα την φωτογραφική καταγραφή των γεγονότων και τη διανομή φωτογραφιών (εκτυπωμένων τότε) στον ημερήσιο και τον περιοδικό Τύπο της χώρας μας.
Το 2016 η EUROKINISSI απόκτησε τα δικαιώματα του φωτογραφικού αρχείου του γνωστού αθλητικού πρακτορείου ACTIONIMAGES (Θωμάς Χρυσοχοΐδης) οι υπηρεσίες του οποίου παρέχονται από την ιστοσελίδα του πρακτορείου.
Η EUROKINISSI με γνωστούς και καταξιωμένους συνεργάτες – φωτογράφους καταγράφει καθημερινά πλήρως, με αξιοπιστία και ταχύτητα το σύνολο της επικαιρότητας σε κάθε τομέα αλλά και την αθλητική επικαιρότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό
Οι φωτογραφίες από το αρχείο της Ευρωκίνησης καλύπτουν τις σημαντικότερες ελληνικές επιτυχίες των αθλητικών συλλόγων από το 1968 εώς και το 2018.
Την πρώτη κατάκτηση του Ευρωπαϊκό τροπαίου, Κύπελλο Κυπελλούχων, στο μπάσκετ από την ΑΕΚ επί της Σλάβια Πράγας 89-82 στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.
Την είσοδο του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού στο γήπεδο Wembley του Λονδίνου για τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1971. Ο Άγιαξ επικράτησε τελικά με 2 – 0 αλλά ο αγώνας παραμένει μέχρι σήμερα η μοναδική συμμετοχή ελληνικής ομάδας σε τελικό του μετέπειτα Champions League.
Το 1991 ο ΠΑΟΚ και το το 1993 ο Άρης κατακτούν το Κύπελλο Κυπελλούχων στο μπάσκετ. Το 1997 ο Ολυμπιακός σηκώνει το τρόπαιο των Κυπελλούχων Ευρώπης, ενώ το κόψιμο του Stojan Vrankovic χάρισε στον Παναθηναϊκό την πρώτη Ευρωλίγκα του στο μπάσκετ.
Βλέπουμε τον πανηγυρισμό του Κριστόφ Βαζέχα για το νικητήριο γκολ του Παναθηναϊκού επί του Άγιαξ με 1-0 στο Άμστερνταμ για το ημιτελικό του Champions League και τη Βουλιαγμένη κυπελλούχο Ευρώπης στο πόλο το 1997.
Το 2000 η ΑΕΚ και το 2001 το Μαρούσι κατακτούν το τρόπαιο του Saporta Cup στο μπάσκετ.
Το 2011 ο Δημήτρης Διαμαντίδης πανηγυρίζει με τον προπονητή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς την κατάκτηση της Euroleague.
Η μοναδική κατάκτηση ευρωπαϊκού τροπαίου, Challenge Cup, από τον Διομήδη Άργους στο χάντμπολ με τον πανηγυρισμό του Γιώργου Ζαραβίνα το 2012. H δεύτερη κατάκτηση τροπαίου του Ολυμπιακού στην Euroleague 2012 με το σουτ του Γιώργου Πρίντεζη.
Πανηγυρισμοί της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού με το τρόπαιο της Euroleague το 2015!
Η ΑΕΚ στο μπάσκετ με το Basketball Champions League 2018.
Οι αντδράσεις του βόλλευ γυναικών του Ολυμπιακού το 2018 με τη νίκη στον τελικό του Challenge Cup.
Γνώριμες στιγμές που καθήλωσαν εκατομμύρια Ελλήνων φιλάθλων ασχέτως της οπαδικής τους προτίμησης, τον καιρό που οι εφημερίδες ήταν το μόνο μέσο έντυπης ενημέρωσης. Ακόμη και σήμερα που η ταχύτητα του διαδικτύου φέρνει πιο γρήγορα τις επιτυχίες των ομάδων, η φωτογραφία παραμένει η διαχρονική αξία στην καταγραφή οποιουδήποτε αθλητικού γεγονότος.
Τις φωτογραφίες τις τράβηξαν οι Τάκης Σαγιάς, Παναγιώτης Στόλης, Μάρκος Χουζούρης, Θωμάς Χρυσοχοϊδης, Ellio Castoria, Ahmet Tockay.
INTIME
Το INTIME sports & news είναι ένα από τα μεγαλύτερα φωτογραφικά πρακτορεία της χώρας με το αρχείο του να ξεκινά από το 1950. Οι φωτογράφοι του καλύπτουν καθημερινά αθλητικά και ειδησεογραφικά γεγονότα σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Μέσα από την επιλογή των φωτογραφιών που παραχώρησε στο APW2021 για το πρόγραμμα των Ψηφιακών Προβολών του, το πρακτορείο εστιάζει στις τρεις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού, μπάσκετ και ποδόσφαιρο, σε επίπεδο εθνικών ομάδων και κλείνει με το πιο πετυχημένο αθλητικό δίδυμο ιστιοπλοΐας στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Καλύπτει το χρονικό διάστημα από το 1987 εώς και το 2014.
Στη συλλογή φωτογραφικών του INTIME βλέπουμε :
Την Εθνική Ομάδα Μπάσκετ του 1987 με την κατάκτηση του τροπαίου Eurobasket πριν 34 χρόνια στην Αθήνα. Αλησμόνητες στιγμές για όσους το έζησαν και το πανηγύρισαν σε μια διαφορετική Ελλάδα. Από τότε η επιτυχία του Νίκου Γκάλη, Παναγιώτη Γιαννάκη και των άλλων αθλητών έμελλε να αλλάξει την ενασχόληση των Ελλήνων με τον αθλητισμό.
Το 2005 με τη δεύτερη κατάκτηση του Eurobasket νικώντας στον τελικό τη Γερμανία στο Βελιγράδι.
Τη δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ιαπωνία με την τρομερή νίκη επί των πανίσχυρων Η.Π.Α. στον ημιτελικό. Το μπάσκετ ήταν το πιο δημοφιλές άθλημα για αρκετά χρόνια.
Τη μεγαλύτερη έκπληξη και αθλητική επιτυχία όλων των εποχών σε οποιαδήποτε άθλημα παγκοσμίως που ήρθε τον Ιούλιο του 2004: στην Πορτογαλία η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδας κατέκτησε το Euro2004 νικώντας με 1-0 με κεφαλιά του Άγγελου Χαριστέα την διοργανώτρια χώρα. Η ευφορία και οι πανηγυρισμοί εκατομμυρίων Ελλήνων κράτησαν όλο εκείνο το καλοκαίρι.
Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς η χώρα μας διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004. Η Σοφία Μπεκατώρου και η Αιμιλία Τσουλφά κατακτούν το χρυσό μετάλλιο αγωνιζόμενες στον κόλπο του Σαρωνικού στο άθλημα της ιστιοπλοΐας. Η Σοφία Μπεκατώρου είναι η πιο πετυχημένη Ελληνίδα αθλήτρια με δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια, τέσσερις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια και τρεις φορές Πρωταθλήτρια Ευρώπης σχεδόν όλα μαζί με την Τσουλφά.
Οι 22 φωτογραφίες της αθλητικής ενότητας του InTime Sports&News Photo Agency έχουν τραβηχτεί από τους Αργύρη Μακρή, Γιώργο Ματθαίο και από τον φίλο και συνάδελφο που δε θα ξεχάσουμε ποτέ και θα είναι στις καρδιές μας, Σπύρο Πανταζάτο 1972-2010.