Νίκος Ι. Καλλιανιώτης
Ο Νίκος Ι. Καλλιανιώτης είναι διδάσκων και φωτογράφος με βάση του την Αθήνα και τις Η.Π.Α. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του τα πέρασε στην Ελλάδα, αλλά καθ’ όλη την ενήλικη ζωή του έζησε και εργάστηκε στις Η.Π.Α. Εξαιτίας των «υβριδικών» του βάσεων, βλέπει τον κόσμο το περιβάλλοντα χώρο με δύο διαφορετικές προοπτικές, τόσο πολιτιστικά όσο και κοινωνικά. Η φωτογραφία του και η έρευνά του στοχεύουν σε έναν σχολιασμό επάνω σε αυτόν τον πολιτιστικό και κοινωνικό διχασμό, ένα παγκόσμιο μοτίβο ανάμεσα στους λαούς που μεταναστεύουν ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να εξερευνήσει την ιστορία, τις αξίες και την ψυχολογία του κοινωνικού τοπίου των τόπων στα οποία διαμένει ή αποκαλεί πατρίδα.
Ο Νίκος ξεκίνησε την καριέρα του σαν φωτογράφος εφημερίδας, πρώτα σαν ελεύθερος επαγγελματίας στην Times Leader, στο Wilkes-Barre της Πεννσυλβάνια, και μετά σαν μόνιμος φωτογράφος των Εφημερίδων Gannett στο Οχάιο, The Watertown Daily Times στο Watertown της Νέας Υόρκης και συνεργάζεται και με τους The New York Times. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Drexel στη Φιλαδέλφεια στο Πανεπιστήμιο Marywood και στο Πανεπιστήμιο του Scranton. Είναι επίσης συνιδρυτής του Rust Belt Biennial.
www.nikokallianiotis.com
www.fromamericawithlove.com
Website Link: www.nikokallianiotis.com
Instagram: njkphoto
Νίκος Ι. Καλλιανιώτης
Μεγάλωσα στην Αθήνα αλλά τα τελευταία περισσότερα από είκοσι χρόνια έζησα και εργάστηκα στις Η.Π.Α. Η απόφαση να αφήσω την Ελλάδα ήταν κυρίως επηρεασμένη από οικογενειακές υποθέσεις και όχι προσωπική επιλογή. Αυτή η εμπειρία είχε σαν αποτέλεσμα μια μορφή αποξένωσης. Η φωτογραφία για έντυπα έγινε ένα εργαλείο για να κατανοήσω την Αμερική μέσω της έρευνας ενώ βρισκόμουν σε αναθέσεις για εφημερίδες, εκθέτοντάς με σε διαφορετικές «βιτρίνες» της χώρας. Αυτή η εμπειρία λειτούργησε σαν φάρμακο ενάντια σε αυτό το αίσθημα αποξένωσης, μια διαφυγή από τον διχασμό του να έχεις δύο πατρίδες, που προφανώς έγινε κατάρα αλλά και έμπνευση. Το project μου και η πρώτη μου μονογραφία America in Trance, Damiani, 2018, ήταν μια εξερεύνηση της Πολιτείας της Πεννσυλβάνια, είχε να κάνει με την αποχώρηση από το σπίτι μου στην Αθήνα αλλά ταυτόχρονα και από την κοινωνική και πολιτιστική της κατάσταση.
Αν το America in Trance είχε να κάνει με την αναχώρησή μου από την Αθήνα, οι φωτογραφίες από το παρόν σε εξέλιξη project μου έχουν να κάνουν με την επιστροφή στο σπίτι. Όταν άφησα την πόλη, το 1998, αυτή ήταν ένα εντελώς διαφορετικό μέρος, κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά, αλλά και σαν εμφάνιση και τοπογραφία. Πολλά πράγματα άλλαξαν, αλλά αρκετά έχουν παραμείνει ίδια. Παρ΄όλες αυτές τις μεταμορφώσεις, η πόλη ακόμη διατηρεί την ξεχωριστή αλλά διαρκώς μεταβαλλόμενη φυσιογνωμία.
Μέσα από τις φωτογραφίες μου στοχεύω σε μια περισυλλογή για την καθημερινότητα όπως αυτή ξεδιπλώνεται στους Αθηναϊκούς δρόμους αλλά και στις γύρω περιοχές του νομού Αττικής. Ο φακός μου είναι τόσο ένα παράθυρο όσο και ένας καθρέφτης που επιχειρεί να κατανοήσει, να αφομιώσει και να μεταφέρει τις εμπειρίες της πόλης μέσα από την προσωπική αναζήτηση, αφήνοντας στο περιθώριο κάθε προκατειλημμένη ιδέα. Θεωρώ τις εικόνες μια οπτική ανθολογία για όσους αναζητούν μια πατρίδα, είτε είναι ξενιτεμένοι είτε αυτόχθονες: έχουν να κάνουν με εμένα αλλά την ίδια στιγμή θα μπορούσαν να έχουν να κάνουν με εσένα.