Η Άννα Παντελιά είναι Ελληνίδα φωτογράφος. Οι φωτογραφίες και οι συνεντεύξεις της έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή μέσα όπως το Newsweek, το CNN, το Al Jazeera, το BBC, η Wallstreet Journal, ο Guardian και το Vice News. Έχει εργαστεί στην Ευρώπη, την Τουρκία, το Νότιο Σουδάν και τη Μοζαμβίκη με διεθνείς φιλανθρωπικές οργανώσεις, όπως η Action Aid, η Save the Children, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και ήταν η επίσημη φωτογράφος του CERN από το 2012 ως το 2014. Το 2015 επιλέχθηκε από το Magnum Photos ως μια από τους καλύτερους 30 φωτογράφους κάτω των 30 ετών παγκοσμίως.
Η ζωή στη σκιά των Ελληνικών Λιγνιτωρυχείων
Παρά τους αυστηρούς κανονισμούς της ΕΕ για τον άνθρακα και τα μειούμενα έσοδα της συγκεκριμένης βιομηχανίας, η Ελλάδα επένδυσε 1,75 δισ. ευρώ στην κατασκευή δύο νέων λιγνιτικών μονάδων στην Δυτική Μακεδονία.
Το τοπίο αποκάλυψης στην Πτολεμαΐδα συνθέτει ένα εξαπλωμένο μαύρο ορυχείο, που εκτείνεται σε 625 τετραγωνικά μίλια και περιλαμβάνει μερικά εγκαταλελειμμένα χωριά. Η Πτολεμαΐδα είναι το μεγαλύτερο ορυχεία στα Βαλκάνια και υπόλογο για το 30% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.
Η Ελλάδα, μαζί με τη Γερμανία, την Πολωνία και την Τσεχία, ευθύνονται για περισσότερο από το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής άνθρακα. Ωστόσο, ο λιγνίτης βρίσκεται ανάμεσα στις χειρότερες πηγές τοξικών ρυπαντών του αέρα παγκοσμίως.
Μόνο για το 2012, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ανακοίνωσε ότι 7 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
Πολλοί εργαζόμενοι θυσιάζουν την υγεία τους για μια θέση εργασίας στα λιγνιτωρυχεία, ενώ άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν γη και οικίες που “καταβροχθίστηκαν” από τα επεκτεινόμενα λιγνιτωρυχεία. Από το 1976, περισσότεροι από 4.000 κάτοικοι 5 διαφορετικών χωριών, που είχαν χτισθεί πάνω σε αποθέματα λιγνίτη, εκτοπίστηκαν.